Η εταιρία μας
30/06/2011

Τι είναι τα ακάρεα

ακάρεαΈχετε ξυπνήσει ποτέ μέσα στη νύχτα με φαγούρα; Σας πιάνει δύσπνοια όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι; Αντιμετωπίζετε ανεξήγητες αλλεργίες και πονοκεφάλους;

Δυστυχώς δεν υπάρχει σπίτι χωρίς σκόνη. Αυτή η συνηθισμένη σκόνη απαρτίζεται από μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ουσιών και αποτελεί μια εξαιρετικά συχνή αιτία αλλεργίας. Η κύρια πηγή αλλεργιογόνων ουσιών της οικιακής σκόνης είναι τα ακάρεα. Σήμερα υπολογίζεται ότι το 5 έως 30% του πληθυσμού παρουσιάζει ευαισθησία στα ακάρεα, ενώ σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό των ασθματικών που έχουν ευαισθησία στα ακάρεα φθάνει το 85%. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος που είναι ευαισθητοποιημένος στα άκαρι και έρχεται σε επαφή με ουσίες που παράγονται απ’ αυτά, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ρινίτιδας ή άσθματος.

Τι είναι τα ακάρεα;akari_akariακάρεα

Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί μεγέθους σχεδόν 0,3 χιλιοστών του μέτρου (αόρατοι με γυμνό μάτι) που ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων (πρόκειται για την οικογένεια που ανήκει και η αράχνη). Ζουν σε όλα τα σπίτια σε συγκεντρώσεις που εξαρτώνται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Συνήθως περιέχονται 100 με 500 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης αλλά ορισμένες φορές μπορεί να φτάσουν και τα 20.000/gr. Ο αριθμός των ακάρεων στη σκόνη που συλλέγεται ιδιαίτερα από τα στρώματα των κρεβατιών ποικίλλει. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5.000 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης.

ακάρεα

Μπορώ να τα δω;

Στο μικροσκόπιο, τα άκαρι φαίνονται αρκετά αποκρουστικά. Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι υπερβολικά μεγάλα για να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στη μύτη ή τους πνεύμονες μέσω της αναπνοής και οι έρευνες έχουν δείξει ότι το αλλεργιογόνο που προκαλεί το άσθμα εντοπίζεται στα περιττώματα του ακάρεου. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το έντερο των ακάρεων και χρησιμοποιείται για την πέψη των λεπιών των ανθρώπινου δέρματος που έχουν καταναλώσει. Οι σβόλοι των περιττωμάτων τους έχουν μέγεθος περίπου 20 μικρόμετρα, ήτοι 20 εκατομμυριοστά του μέτρου. Μπορεί να εισχωρήσουν εύκολα στη μύτη μέσω της αναπνοής προκαλώντας χρόνια ρινίτιδα και τρίμματα τους φτάνουν εύκολα έως τους πνεύμονες προκαλώντας την αλλεργική αντίδραση που οδηγεί στο άσθμα. Η χημική φύση του αλλεργιογόνου των ακάρεων της οικιακής σκόνης έχει αναλυθεί πλήρως και ονομάζεται Der p1.

Μετά τα υπνοδωμάτια, ο πιο αγαπημένος χώρος των ακάρεων της οικιακής σκόνης είναι το καθιστικό. Τα χαλιά και τα ντυμένα έπιπλα μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ακάρεων (πάνω από 1.000 ανά γραμμάριο σκόνης) και εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες αλλεργιογόνου. Κάθε φορά που ξεσκονίζετε ή σκουπίζετε, εισπνέετε αλλεργιογόνα από τα ακάρεα. Tο ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα κλινοσκεπάσματα, καθώς κοιμάστε.

Μελέτες έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του μωρού που γεννιέται με προδιάθεση για αλλεργία, μπορεί να ευαισθητοποιηθεί στα ακάρεα της οικιακής σκόνης αν εκτεθεί σε 100 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης από τα στρώματα και τα χαλιά. Σοβαρές κρίσεις μπορεί να «πυροδοτηθούν» σε επίπεδα 500 ακάρεων ανά γραμμάριο σκόνης.

Δεν χρειάζεται να αφήνετε αυτήν την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Είμαστε πλάι σας και μπορούμε  να σας βοηθήσουμε  με την καλύτερη μέθοδο οικολογικού καθαρισμού με Αντιαλλεργική  προστασία.

Καλέστε μας για έναν δωρεάν δειγματισμό στο στρώμα σας..